Dag 01

Heilige Herrie Adventskalender dag 1

Bijbeltekst: Markus 12: 24-37

Don’t stop dreaming…

Marcus 13 bevat lastige woorden over de eindtijd. En toch…

Opvallend is het dat Jezus zijn woorden uitspreekt bij de tempel van Jeruzalem. Terwijl hij en zijn leerlingen vanaf de olijfberg op haar neerkijken, schittert de grootsheid hen tegemoet. De discipelen zijn er diep van onder de indruk, maar Jezus relativeert het. Laat je er niet door misleiden, zo zegt hij, want het zal niet blijven. De pracht en praal zullen niet bestand blijken tegen de ellende die komt.

En hoe deprimerend dit ook klinkt; het is realiteit. Verdriet en verwoesting zijn soms onvermijdelijk en horen bij het leven. En toch… Hoe hou je ondanks dat iets vast van positiviteit, hoop en geloof?

Dat is een goede vraag. En als antwoord daarop komt Jezus met het voorbeeld van een vijgenboom die in bloei komt te staan. Daarmee wil hij zeggen dat de zomer zeker zal komen. Zijn wij in staat om de bloesem te zien?

Want dát is namelijk advent. Advent is zien dat er dorheid is en kale takken zijn. Maar het is óók, tussen die schijnbare doodsheid, de kleine knopjes ontdekken. Een glimp van leven, die je iets van lente en toekomst, laat voelen. Toch nog bloei. Toch nog aanwezigheid. Toch nog Gods kind. Ondanks alles.

Daarom luisteren we vandaag naar de Nederlandse band Di-Rect met het nummer ‘Through the looking glass’. Ook zij laten je namelijk met een andere blik kijken. Ook zij vragen je om, dwars door alles wat moeizaam is heen, op zoek te gaan naar wat hoop geeft.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Marcus 13: 24-37

24Maar na die verschrikkelijke tijd zal de zon donker worden. De maan zal geen licht meer geven. 25De sterren zullen uit de hemel vallen. En de machten van de geestelijke wereld zullen schudden. 26En dan zullen ze op de wolken de Mensenzoon zien komen in zijn stralende hemelse macht en majesteit. 27Hij zal zijn engelen uitsturen. Ze zullen de mensen die in Hem geloven, verzamelen uit de vier windstreken, van over de hele wereld.
 
28Van de vijgenboom kun je dit leren: als het hout zacht wordt en er blaadjes aan komen, weet je dat de zomer eraan komt. 29Zo kunnen jullie ook weten dat als al deze dingen gebeuren, het einde eraan komt. 30Luister goed! Ik zeg jullie dat de mensen van deze tijd dit nog zullen meemaken. 31De hemel en de aarde zullen ophouden te bestaan. Maar mijn woorden zullen altijd blijven. 32Maar niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen zijn. Ook de engelen in de hemel weten dat niet. Ook de Zoon weet het niet. Alleen de Vader weet het.
 
33Blijf goed opletten! Blijf bidden! Want jullie weten niet wanneer het tijd is. 34Je kan het vergelijken met een man die naar het buitenland ging. Hij zei tegen zijn dienaren dat ze goed voor zijn huis moesten zorgen. De dienaren moesten hun werk doen en de deurwachter moest het huis goed bewaken. 35Let goed op, want jullie weten niet wanneer de Heer van het huis terugkomt: laat in de avond of om middernacht, ’s morgens vroeg als de haan kraait of later op de ochtend. 36Want als Hij plotseling komt, mag Hij jullie niet in slaap vinden. 37Ik zeg niet alleen tegen jullie, maar tegen iedereen: blijf goed opletten!”