Dag 04

Heilige Herrie Adventskalender dag 4

Bijbeltekst: Ruth 2: 2-12

Powergirl

Wat doe je als je leven anders gaat dan verwacht? Als je weer helemaal opnieuw moet beginnen? Waar haal je dan kracht vandaan?

Vandaag verder in het verhaal van Ruth (2: 2-12). Ze heeft een gewaagde keus gemaakt, deze jonge vrouw die al veel voor haar kiezen kreeg. Ze verloor haar man en verliet haar land. Ze zit in Bethlehem als vreemdeling met een verbitterde schoonmoeder. Wat nu? Ruth ontpopt zich als powergirl. Er moet brood op de plank, dus trekt ze erop uit. Daarmee toont ze lef. Het verhaal vertelt dat ze het geluk heeft om op een goede plek terecht te komen. Verderop zal het zelfs een gespreid bed blijken. Maar dat wist ze niet op voorhand. Ik vind het best bijzonder dat in de Bijbel deze vrouw uit het buitenland, deze economische vluchteling zou je kunnen zeggen, op de voorgrond zet. Ruth is de overgrootmoeder van David en is daarmee één van de voormoeders van Jezus. Met een beetje fantasie kan je zeggen dat de kracht van Ruth ook in het DNA van Jezus zit.

Ik moet als witte man natuurlijk oppassen dat ik hier niet aan ‘women-washing” doe. Door net te doen alsof het allemaal helemaal oké is in de Bijbel en de kerk als het gaat om de rol van vrouwen. Want dat is niet zo. Juist in de kerk zijn vrouwen te lang te klein gehouden. Juist daarom is het nodig om die verhalen uit te lichten die vrouwen volwaardig laten zijn. Dat kan met het verhaal van Ruth. Het is een sterk verhaal over een stoere vrouw.

Daar passen vele prachtige popsongs van powergirls bij. Wat dacht je van het spetterende duet van de queen of soul Aretha Franklin en diva Annie Lennox: Sisters are doin it for themselves’? Of Roar van Katy Perry, of Girl on Fire van Alicia Keys? Maar er zijn twee songs waarin ik Ruth weerspiegeld zie: Unwritten van Natasha Bettingsfield en Fight Song van Rachel Platten. En eerlijk gezegd kan ik moeilijk kiezen. In Unwritten gaat het over talenten die in jezelf verborgen liggen èn dat je jezelf moet openstellen voor kracht en inspiratie om dat eruit te laten komen. En daarvoor soms buiten de gebaande paden moet gaan. Dat deed Ruth. Fight song toont de kracht die verscholen ligt in kleine dingen. Een mens kan een verschil maken als je ervoor gaat. Als je gelooft in jezelf.
In een tijd waarin alles in beweging is, de wereld overweldigend op je af komt, steeds sneller lijkt te veranderen en er veel onzekerheid is, mag je als mens vertrouwen vinden om op te staan en tegen de stroom in roeien.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Ruth 2: 2-12

Ruth gaat werken bij Boaz

2Ruth zei tegen Naomi: “Laat mij naar een akker gaan om graan te zoeken. Er is vast wel iemand die het goed vindt dat ik de halmen opraap die bij het oogsten op de grond zijn gevallen.” Naomi antwoordde: “Dat is goed.” 3Ruth ging naar een akker en raapte de halmen op die achter de maaiers op het veld waren blijven liggen. Toevallig was ze op het veld van Boaz, die familie van Elimelech was.
 
4Boaz kwam uit Betlehem naar zijn akker en groette de maaiers: “Gods zegen!” Ze antwoordden hem: “Gods zegen!” 5Toen vroeg Boaz aan de knecht die toezicht hield op de maaiers: “Bij wie hoort die jonge vrouw?” 6De knecht antwoordde: “Dat is die jonge vrouw uit Moab die met Naomi is meegekomen. 7Ze heeft me gevraagd: ‘Mag ik alsjeblieft oprapen wat de maaiers laten vallen?’ Ze is al vanaf vanmorgen vroeg bezig. Ze heeft nog helemaal niet gerust.”
 
8Toen zei Boaz tegen Ruth: “Hoor eens, meisje, je hoeft niet naar een andere akker te gaan. Blijf hier maar werken bij de andere vrouwen. 9Blijf op het veld dat gemaaid wordt en verzamel daar graan. Ik zal tegen de knechten zeggen dat ze je met rust moeten laten. En als je dorst hebt, kun je water gaan drinken uit de kruiken die de knechten hebben gevuld met water uit de put.” 10Ze liet zich voor hem op haar knieën vallen, boog zich diep en zei: “Ik ben hier maar een vreemdeling. Waarom bent u dan toch zo vriendelijk voor me?” 11Boaz antwoordde: “Ze hebben me alles verteld wat je voor je schoonmoeder hebt gedaan nadat je man is gestorven. Dat je je ouders en je eigen land hebt verlaten om met haar mee te gaan naar een onbekend volk. 12De Heer zal je daarvoor belonen. De God van Israël zal het je terugbetalen. Want je bent bij Hem komen schuilen.”