Dag 06

Heilige Herrie Adventskalender dag 6

Bijbeltekst: Ruth 4: 13-17

Liefdevol 

We krijgen in deze bijbeltekst zicht op de sociale voorzieningen van vroeger: geen AOW, geen verzorgingshuizen: kinderen en kleinkinderen zorgen voor je. Daarvoor is een verstandshuwelijk soms nodig. Is het nu beter dan vroeger? Ik hoop het. Maar zonder liefde wordt het allemaal kil. Ruth krijgt een kind een Boaz. Ruth wordt een voormoeder van Jezus, het geslacht van David. Er zal gezorgd worden voor oma Noomi. Een tikkeltje komisch vind ik de beeldspraak dat schoondochter Ruth meer waard is dan zeven zonen. En dat zeggen de andere vrouwen. Een scène uit een streekroman. Maar ik voel dat er liefde is in dit verhaal. Er is liefde tussen Ruth en Noomi. Maar er is ook liefde tussen Boaz en Ruth. ‘Ik kan het niet helpen dat ik verliefd wordt op jou’, zong Elvis ook. ‘zoals een rivier stroomt naar de zee’. Het moet zo zijn… Het verhaal van de familie van Jezus is een verhaal van liefde tegen verdrukking in. 

In deze versie van de klassieker van Elvis zingt een koor van meer dan honderdduizend stemmen onder leiding van het muzikale wonderkind Jacob Collier. Het raakt me elke keer: dit ‘engelenkoor’. Geen enkele stem is meer van elkaar te onderscheiden, maar samen versmelten we tot één mensheid. Liefdevol.

Ken jij het gevoel dat je opgetild wordt door samen te zingen, met iemand, met een koor, of in een kerk?

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Ruth 4: 13-17

13Toen trouwde Boaz met Ruth en hij ging met haar naar bed. De Heer zorgde ervoor dat ze in verwachting raakte en ze kreeg een zoon. 14De vrouwen zeiden tegen Naomi: “Prijs de Heer, want Hij heeft ervoor gezorgd dat er iemand voor je zal zorgen. We wensen je toe dat hij in heel Israël bekend zal worden. 
 
15Hij zal je weer blij maken en voor je zorgen als je oud bent geworden. Want je schoondochter, die zoveel van je houdt, heeft een zoon gekregen. Hij zal méér voor je betekenen dan zeven zonen van jezelf!” 16Naomi nam het kind op schoot en verzorgde het voortaan. 17De buurvrouwen noemden het kind Obed (= ‘dienaar’). “Want,” zeiden ze, “Naomi heeft een zoon gekregen.” Obed werd later vader van Isaï, en Isaï werd vader van David.