Dag 19

Heilige Herrie Adventskalender dag 19

Bijbeltekst: Lucas 1: 57-66

“Geboorte van Johannes” 

Groot gemis
‘We kunnen niet voor jou zorgen zoals we hadden gewild’. Zo begint de gekozen song bij de bijbeltekst van vandaag: ‘We cannot take care, gezongen door Lakshmi’ (NLversie, liedboek nmr 956). Verhalen zoals die van vandaag kunnen intens schuren bij hen die geen kinderen kunnen krijgen of hebben verloren. We lezen over een kind dat wordt geboren bij Zacharias en Elizabeth; een ‘onvruchtbaar’ oud stel. Niet mogelijk vanuit menselijk perspectief, maar Gods plan is anders.

Troost in trouw
In (bijbel)verhalen zijn vaak veel dingen niet beschreven. Een lange tijdsperiode wordt bijvoorbeeld in één zin genoemd, terwijl daar soms ongekende schatten in te vinden zijn. Als we terugkijken in dit verhaal dan lezen wij dat Zacharias trouw is gebleven aan zijn vrouw. Dit troost mij en misschien ook wel jou. In die tijd had hij het volste recht om een andere vrouw te huwen, aangezien kinderen voortbrengen toen het hoogste doel was in een huwelijk. Hij deed dit niet. Jarenlang bleven zij samen, ondanks dit grote gemis, zonder te weten dat hun grote wens ooit in vervulling zou komen. Zacharias ging niet voor plan B! Hij ging voor Elizabeth om samen het levenspad te bewandelen. Ze zouden kinderloos sterven, maar wel samen.

Verdriet en oordeel
God had een ander plan, maar dit hebben zij vele jaren niet geweten. Het is makkelijk om alleen naar de uitkomst van het verhaal te kijken en te vergeten wat eraan voorafgegaan is en daarbij te oordelen over anderen. Denken dat een ander een gemakkelijker leven heeft, of denken te weten waardoor iemand vervelende dingen overkomt. In de Bijbelse tijd werd onvruchtbaarheid vaak als straf gezien en als ‘de schuld’ van de vrouw. Het oordeel van de mensen was er. Uiteindelijk weten we vaak niet wat mensen hebben meegemaakt en waar ze onder lijden. Vaak is verdriet of de grootsheid ervan niet zichtbaar voor de buitenwereld. Dit betekent niet dat het er niet is. In de huidige tijd waarin veel mogelijk is, lijkt kinderen krijgen steeds meer maakbaar. Terwijl dit nog steeds verre van waar is. Nieuwe moeilijke keuzes ontstaan. Hoe ver ben je bereid om te gaan? Ook daarin kan er onbegrip en oordeel zijn vanuit de omgeving.

Samen delen
Naast dat mensen geen kinderen kunnen krijgen of niet het aantal wat ze hadden gehoopt is daar het ondragelijke verlies van ouders die wel een kind tijdelijk in hun leven hebben gehad. Een kind dat zij verloren hebben aan de dood of aan het leven. Zowel adoptie, gebroken contact, abortus en de dood door ziekte of ongeluk, tijdens zwangerschap of daarna, zijn verliezen die mensen met zich meedragen dag aan dag. Misschien geldt dat ook voor jou en anders vast en zeker voor mensen in je omgeving, of je het weet of niet. Mijn wens is, dat er mensen zijn om jou en/of hen heen waarbij het verlies er mag zijn. Waarbij erover gesproken mag worden, zelfs al is het voor het eerst na vele jaren. Dat er iemand de trouw die Zacharias toonde mag laten zien door bij je te blijven en dat God je mag troosten. Ik nodig je uit om jouw verhaal te delen. Wat troost jou in je onvervulde verlangens en in groot gemis?

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Lucas 1: 57-66

De geboorte van Johannes

57Na negen maanden kreeg Elizabet een zoon. 58Haar buren en familie hoorden dat God zo goed voor haar was geweest. Ze waren heel erg blij voor haar. 59Toen het kind acht dagen oud was, kwamen er mensen om het kind te besnijden. Ze wilden het kind net als zijn vader ‘Zacharias’ noemen. 60Maar Elizabet zei: “Nee, hij moet Johannes heten.” 61Ze zeiden tegen haar: “Maar niemand in je familie heet zo!” 62Ze gebaarden tegen de vader dat hij moest beslissen hoe het kind moest heten. 63Hij vroeg om een schrijfplankje. En hij schreef op: “Hij heet Johannes.” Iedereen was erg verbaasd. 64Op dat moment kon Zacharias weer spreken en hij prees God.
 
65Iedereen in hun omgeving was erg onder de indruk van wat God had gedaan. In het hele bergland van Judea werd er over gepraat. 66Iedereen die het hoorde, vroeg zich af: “Wat zal dat kind voor iemand worden?” En God was met hem.