Dag 20

Heilige Herrie Adventskalender dag 20

Bijbeltekst: Johannes 1:1-9

Het ware licht

Het begin van het evangelie, zoals beschreven door Johannes, kent grote woorden. Hij begint met de woorden waarmee de Hebreeuwse bijbel opent: In het begin maar spreekt dan van het Woord dat God is. In de christelijke traditie wordt dit Woord gezien als Christus die in eenheid met God de wereld heeft geschapen. En in dat alles gaat het erom dat het Licht de duisternis verdrijft. 

In 1992 schreef Paul McCartney HOPE OF DELIVERANCE, hoop op bevrijding. 

Het was in de jaren van de Golfoorlog, de opstand in Somalië met ongekende aantallen vluchtelingen, een duistere tijd. De duisternis die overal om ons heen is, zingt Paul, the darkness that surrounds us.

Maar in die duisternis is er hoop, er komt een dag dat alles op zijn plek valt – wanneer, Paul weet het niet, hoe de wereld er dan uit gaat zien, hij weet het evenmin, maar we live in hope of deliverance, we leven in de hoop op bevrijding.

Natuurlijk, hij zou het wel willen weten, hij zou er wel een plan voor willen ontwerpen – of doelt hij hier toch op een hogere macht?

Maar de hoop blijft. De hoop dat niet de duisternis het licht opslokt maar dat het Licht het duister zal overwinnen. In welke vorm dan ook. Het liedje van Paul gaat niet over Jezus of God, het gaat over de hoop die leeft in mensen, de hoop van mensen in Oekraïne, de hoop van mensen in Gaza en Israël, de hoop van mensen in Soedan en Congo, de hoop dat het op een dag afgelopen is met het duister, dat het licht doorbreekt, dat we weer als vrije mensen mogen leven.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Johannes 1: 1-9

Het Woord van God wordt mens

1In het begin was het Woord er. Het Woord was bij God, en het Woord was God Zelf. 2In het begin was het Woord bij God. 3Alle dingen zijn door het Woord gemaakt. Werkelijk alles wat er is, bestaat doordat het Woord het heeft gemaakt. 4In het Woord was het leven, en het leven was het licht voor de mensen. 5Het Licht schijnt in het donker en het donker heeft het niet uitgedoofd.
 
6God stuurde een man: Johannes de Doper7Hij moest de mensen over het Licht vertellen. Door hem zouden ze in het Licht kunnen gaan geloven. 8Hij was niet zelf het Licht, maar hij kwam om over het Licht te vertellen. 9Want Hij die het echte Licht was, zou bijna komen. En het geeft aan ieder mens licht.