Dag 02

Bijbeltekst: 1 Koningen 3: 5-15

” ‘Vraag wat je wilt’, zei God, ‘Ik zal het je geven.'” 

Dit is misschien wel de mooiste kinderlijke geloofsdroom: je mag wensen wat je wil en het wordt je gegeven. Wat zou jij dan kiezen? Elke levensfase kent andere wensen. 

Het is God als Sinterklaas. Een Godsbeeld dat vaak bekritiseerd wordt. ‘Lekker makkelijk’… Tegelijk is dat Godsbeeld vaak het begin van het einde van het geloof. Want God verhoort onze gebeden niet als Sinterklaas. Geloven is niet gemakkelijk.

Typhoon komt met een verrassend Godsbeeld: ‘De druk op God wordt groter en ze draagt het allemaal, Maar als de hemel valt, zullen we het samen moeten dragen, en kunnen Zij en Allah samen even weg…’ Hij durft God als vrouwelijk voor te stellen en ziet een hemels stel voor zich. Ik vind het mooi. Temeer omdat geloven niet gemakkelijk is, maar een werkwoord: wij moeten het zelf doen. Alsof God er even tussenuit is. De aanstekelijk vrolijke, spirituele Typhoon durft zijn geloof de wereld van festivals in te gooien. Zijn wijsheid komt over.

Hij zingt: 

‘Ben een gezegend man, maar een man met gebreken
Soms belabberd, niet eerlijk, soms te berekenend
Alles op de tekentafel
Liefde… geven is makkelijk maar ontvangen van een ander kaliber’

Wijsheid is de moeilijkste wens: het levert inzicht op, geluk hopelijk, maar zeker ook moeilijke beslissingen.

De wijze mens zal hopelijk ook liefde gegeven worden, zoals Salomo ontving.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

1 koningen 3: 5-15

Salomo vraagt God om wijsheid

 5Daar, bij Gibeon, kwam toen ’s nachts de Heer in een droom naar Salomo toe.
God zei: “Vraag van Mij wat je wil. Wat zal Ik je geven?”6Salomo antwoordde: “U bent heel erg goed geweest voor mijn vader David, omdat hij trouw en rechtvaardig was en erg graag dicht bij U wilde leven. U heeft hem daarvoor beloond door mij, zijn zoon, koning te maken. 7Mijn Heer God, U heeft mij koning gemaakt in de plaats van mijn vader David, ook al ben ik nog jong. Ik heb nog nooit een oorlog gevoerd. 8Zo sta ik midden tussen uw volk dat U heeft uitgekozen. Een volk dat zó groot is, dat het niet te tellen is. Het is zelfs niet te schatten hoe groot het is. 9Wie kan dit grote volk leiden? Geef mij daarom alstublieft wijsheid. Dan kan ik uw volk leiden doordat ik goed het verschil weet tussen goed en kwaad.”

 

10De Heer was er blij mee dat Salomo dit van Hem vroeg. 11Hij zei tegen hem: “Ik zal doen wat je hebt gevraagd, omdat je niets voor jezelf hebt gevraagd. Je hebt niet gevraagd om een lang leven, of om rijkdom, of om het leven van je vijanden. Maar je vraagt om wijsheid, omdat je eerlijk wil rechtspreken over het volk. 12Daarom zal Ik doen wat je gevraagd hebt. Ik zal je wijs en verstandig maken. Vóór jou is nog niemand zo wijs geweest en na jou zal ook niemand meer zo wijs zijn. 13En ook wat je niet hebt gevraagd, zal Ik je geven. Ik zal je rijker en beroemder maken dan alle andere koningen. 14En als je leeft zoals Ik het wil en jij je aan mijn wetten en leefregels houdt zoals je vader David heeft gedaan, dan zal Ik je ook een lang leven geven.”

 

15Toen werd Salomo wakker en hij merkte dat hij het had gedroomd. Toen hij in Jeruzalem was terug gekomen, ging hij voor de kist van het verbond van de Heer staan en offerde daar brand-offers en dank-offers. En hij hield een feestmaaltijd voor al zijn dienaren.