Dag 03

Bijbeltekst: Jesaja 1: 11-17

” Wie heeft je gevraagd mijn voorhoven plat te lopen?” 

Bruce Springsteen wordt al decennialang op handen gedragen door fans wereldwijd. Maar hij verschuilt zich niet achter een masker van glamour en glitter. Zijn muziek gaat ook over de moeizame relatie met zijn vader, depressies, en over een echtscheiding. ‘Brillant Disguise’ gaat over dat laatste: de aanloop naar een echtscheiding. We leefden met een vermomming, constateert Bruce. Tijd om het masker af te doen. 

In de openingsverzen van het boek Jesaja wordt ons iets vergelijkbaars gevraagd: leg je vermomming af. Wees jezelf als je mij zoekt, zegt God. Wees oprecht tegenover God, jezelf en je naaste. ‘Breek met het kwaad en leer het goede te doen’. ‘Wangedrag’ gaat niet samen met het vereren van je Schepper. Zo begint het boek Jesaja. En dat is betekenisvol. Aan het begin klinkt een oproep om integer te zijn en te leven. 

Dat is ook de uitnodiging van Advent. Advent: leg af je ‘brilliant disguise’. De slotzin van dit lied kan daarbij ons gebed zijn: ‘God have mercy on the man, who doubts what he’s sure of’.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Jesaja 1: 11-17

God laat Israël weten waarom hij woedend is op zijn volk

11De Heer zegt: “Waarom brengen jullie Mij zoveel offers? Houd alsjeblieft op met het offeren van al die schapen en al dat vet. Ik heb er genoeg van! Ik kan het bloed van stieren, schapen en geiten niet meer zíen! 12Jullie komen naar mijn tempel, maar wie heeft jullie gevraagd om te komen? 13Jullie kunnen maar beter wegblijven met jullie schijnheilige offers. Walgelijk vind Ik ze. Offers voor de nieuwe maand en de heilige rustdag , allerlei samenkomsten – Ik heb er genoeg van! Jullie vieren al mijn feesten, maar intussen doen jullie vreselijke dingen! 14Ik heb helemaal genoeg van al die feesten. Ik háát ze. Ik ben ze helemaal zat. Ik kan ze niet meer verdragen. 15Als jullie tot Mij bidden en je handen naar Mij omhoog steken, wil Ik jullie niet zien. Hoelang jullie ook bidden, Ik zal niet luisteren. Want er kleeft bloed aan jullie handen. 16Ga je wassen, zorg dat je schoon wordt! Zorg dat Ik geen slechte dingen meer zie! Stop met de slechte dingen die jullie doen! 17Leer liever om goed en eerlijk te zijn. Spreek eerlijk recht. Zorg voor de arme mensen en de weeskinderen. Kom voor de weduwen op.