Dag 07

Bijbeltekst: Jesaja 43: 14-21

” Zie, Ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt?” 

Het tweede gedeelte van het bijbelboek Jesaja gaat over een moeilijke periode. De mensen zijn gevangen genomen en weggevoerd naar een vreemd land. Het is een zware tijd zonder perspectief. De profeet wil de mensen weer uitzicht geven en hoop bieden. Zijn boodschap is: blijf niet achteromkijken, maar kijk om je heen. Misschien is er ondertussen al wel van alles in beweging!

De zanger Rufus Wainright maakte persoonlijk een periode van een geestelijke ballingschap door. Hij zegt er zelf over: ‘I didn’t know where I was, and I didn’t know I was actually lost. It wasn’t about the party at all; it’s about searching but not knowing what you’re searching for’.

Het komt terug in het lied ‘I don’t know what it is’. Steeds klinkt in het lied het ‘niet-weten’ en de onzekerheid door: ‘I don’t know…’ Maar er klinkt ook een tegenstem: ‘Ja, maar…’. De tijden kunnen moeilijk en onzeker zijn, maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden toch op weg te gaan en dingen te oppakken. Vertrouw erop dat je altijd een nieuwe weg in kunt slaan.

De profeet Jesaja ziet daarin ook de hand van God, die in de geschiedenis steeds weer aan mensen heeft laten zien dat er zich altijd een weg ontvouwt. Bijvoorbeeld in Egypte, waar de mensen leefden in gevangenschap. Maar ook de mensen in ballingschap zullen het zien: een weg in de woestijn en water in de wildernis.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Jesaja 43: 14-21

God zal zijn volk weer uit de landen verzamelen

14Dit zegt de Heer, je Redder, de Heilige God van Israël: Om jou te redden stuur Ik iemand naar Babel.  En de Babyloniërs zullen [ voor hem ] naar hun schepen vluchten waar ze zo trots op waren. 15Israël, Ik ben de Heer, je Heilige God, je Maker, je Koning.
 
16Dit zegt de Heer: vroeger heb Ik een weg door de zee gemaakt en een pad door het wilde water. 17Ik liet een leger van wagens en paarden oprukken, een machtig leger van helden.  Dat hele leger is gedood en stond nooit meer op. Het werd als een olielamp uitgedoofd.
 
18Maar denk nu niet meer aan wat Ik vroeger heb gedaan. 19Let op, Ik ga nieuwe dingen doen! Nu gaan die beginnen! Let goed op! Ik zal een weg maken in de woestijn. Ik zal rivieren maken in de wildernis. 20De wilde dieren zullen Mij eren. Want Ik zal water in de woestijn geven en rivieren in de wildernis. Dat doe Ik om het volk dat Ik heb uitgekozen, te drinken te geven. 21Het volk dat Ik voor Mij heb gemaakt, zal vertellen wat een geweldige dingen Ik voor hen heb gedaan.”