Dag 09

Bijbeltekst: 1 Samuel 24: 1-23

” Jij staat in je recht en ik niet, want jij hebt kwaad met goed vergolden.” 

David heeft de kans om Saul te doden, maar doet dat niet. Hij heeft de kans om zijn gewelddadige vijand geweld aan te doen, maar doet het niet. Hier wordt kwaad niet met kwaad vergolden, zoals gebruikelijk was, maar toont David genade. Gods genade. Saul en David zijn beiden leiders/koningen, maar kiezen voor een andere benadering om veranderingen af te dwingen.

De zanger van U2, Bono, wilde aanvankelijk een lied schrijven over een te trotse Ronald Reagan, die met zijn militaire arrogantie de spanningen omtrent de nucleaire wapenwedloop alleen maar deed toenemen. Maar na het lezen van de autobiografieën van Martin Luther King en Malcolm X raakte Bono gefascineerd door de burgerrechtenbeweging. De benaderingen van Martin Luther King en Malcolm X waren ook tegengesteld (geweldloos vs. gewelddadig ), maar ze wilden beiden sociale veranderingen én vrijheid voor iedereen. Zij waren beiden zelfverzekerd (trots) en gedreven in de overtuiging van hun recht. Maar Malcolm X’ s poging om dit recht met geweld af te dwingen heeft uiteindelijk minder veranderingen opgeleverd dan de geweldloze aanpak van Martin Luther King.

In het grotere plaatje, van Gods plan (met David) én de burgerrechtenbeweging, zal het (sociale) recht zegevieren. Daar hopen en geloven wij als christenen in. Er zijn verschillende benaderingen om dit te bereiken. Hopelijk zijn wij net zo zelfverzekerd en gedreven in Gods recht, zodat ook wij telkens weer kiezen om kwaad met goed te vergelden, want dan zullen de grootste veranderingen plaatsvinden.

Trivia: Bono maakte een foutje in de liedtekst, “Early Morning, April 4” moet namelijk “Early Evening, April 4” zijn.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address