Dag 10

Bijbeltekst: Jesaja 8: 23 - 9:6

” Groot is de heerschappij en zonder einde de vrede.” 

Lennon schreef het lied in de periode waarin hij met Yoko Ono op reis was om via bed-ins zijn ideeën over de wereldvrede uit te dragen. In 1969 liet het echtpaar overal in de wereld grote reclameborden ophangen: WAR IS OVER – IF YOU WANT IT.

De in 1971 opgenomen kersthit is daarop het vervolg:
And so this is Xmas (war is over)
for weak and for strong (if you want it)
for rich and the poor ones (war is over)
for black and for white (if you want it)
for yellow and red ones (war is over), let’s stop all the fight (now)

Vrede is hét woord van het kerstevangelie. En Jesaja ziet het zevenhonderd jaar eerder al gebeuren. Er zal een einde komen aan het bloedvergieten en het kind dat geboren wordt, zal een vredevorst zijn.

Vijfentwintighonderd jaar later en vijftig jaar na de belofte van John Lennon lijkt het er niet op. Het is oorlog, de tijden onzeker.

En toch, het kan vrede worden. Als je maar wilt. Als er maar een paar duizend soldaten het geweer neerleggen en weigeren nog langer bombardementen uit te voeren. Het kan.

Maar dan moeten we wel willen. Jesaja ziet het voor zich. Het Koninkrijk van God is gegrondvest op recht en gerechtigheid. Zonder die twee is vrede niet mogelijk. Maar die drie samen, ja dat is sjaloom. Nooit meer oorlog.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Jesaja 8: 23 – 9: 1-6

Er zal weer licht komen in de duisternis: God belooft de Redder

23Maar dit volk dat in het donker leeft, zal weer licht krijgen. Eerst bracht de Heer ellende over het gebied van de stam van Zebulon en het gebied van de stam van Naftali. Maar uiteindelijk zal Hij ervoor zorgen dat het weer goed gaat met dit gebied langs de Dode Zee, langs de Jordaan, het Galilea van de volken.
 
1Het volk dat in het donker leeft, zal een groot licht zien. Er komt [ weer ] licht voor het volk dat al vlak voor de poorten van de dood leefde. 2U heeft het volk weer groot gemaakt. U heeft het volk weer blij gemaakt. Het volk viert net zo vrolijk feest als bij een oogstfeest of bij het verdelen van een grote buit. 3Want het juk  dat zwaar op hun schouders lag, de stangen op hun schouders en de stok waarmee ze werden geslagen, zijn door U stukgebroken. Het wordt een bevrijding zoals vroeger, toen de Midianieten verslagen werden. 4Alle stampende soldatenlaarzen en alle met bloed bevlekte soldatenkleren zullen worden verbrand. Ze zullen in het vuur worden gegooid. 5Want er is een Kind geboren: we hebben een Koningszoon gekregen. Hij zal als Koning heersen. Hij wordt Wijze Raadgever, Sterke God, Eeuwige Vader en Vredekoning genoemd. 6Hij zal voor eeuwig regeren en in zijn koninkrijk zal het eeuwig vrede zijn. Hij zal eerlijk en rechtvaardig over het koninkrijk van koning David regeren, voor eeuwig. De Heer van de hemelse legers zal dit doen omdat Hij zo ontzettend veel van zijn volk houdt.