Dag 11

Bijbeltekst: Psalm 19

” Het is geen gewone taal, geen taal met woorden. Het is een taal zonder geluid. 5Toch gaat het bericht de hele aarde over, het gaat de hele wereld rond.” 

Niet alles kun je met woorden uitdrukken. Een glimlach die een glimlach teruggeeft, het genieten van een zonnestraal, een hartverscheurend gehuil: woorden beschrijven ze mooi, maar dragen de ervaring maar deels over. Woorden kunnen zelfs vervuilen, als ze je uit de ervaring halen. In het liedje Suzanne, van VOF de kunst, ziet de zanger het moment supreme om samen verliefd te worden met Suzanne, in rook opgaan. Omdat iemand aan de telefoon met verkeerde woorden op het verkeerde moment de sfeer doorbreekt.

Dat kan ook gebeuren als we over God praten. Woorden geven aan wat we bij God ervaren, maar kunnen tegelijk niet het diepste beschrijven. Kunnen zelfs verstoren. God moet je ervaren, met hart, ziel en zintuigen. Sterker nog, als het om God gaat, schieten alle woorden tekort. God is mysterie. Het is telkens een ontdekkingstocht hoe God zich verbindt met ons. Dat kan telkens weer anders zijn.

Daarom schrijft de Psalm 19:4 en 5 over een taal zonder woorden, zonder geluid. Iets wat je raakt in je leven, je energie, je kracht, en zo doorgaat naar anderen. Het kan de hele wereld overgaan. Daarom zingt Depeche mode ook over die woorden die je niet raken. Die niet goed doen. Wees maar stil, want het ligt al in je armen! Dan sta je open voor de elektronische vibes van het lied, die als een energie uit de eeuwigheid de hele wereld overgaan.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address