Dag 16

Bijbeltekst: Ruth 2: 14-20

” ‘Integendeel, jullie moeten juist wat halmen voor haar uit de bundels trekken en die laten liggen, zodat zij ze op kan rapen.’” 

Racoon maakte tot 2020 niet zoveel Nederlandstalige nummers, maar de nummers die ze in onze moerstaal schreven, zijn stuk voor stuk zeer ge(s)laagde nummers (Oceaan en Het is al laat toch). En in 2021 kwam hun volledig nederlandse album uit (Spijt is iets voor later). Een van de nummers op dit album is ‘De echte vent’.

In dit nummer vraagt Racoon hardop af, wat nu echte mannelijkheid is. Is dat stoer en pesterig gedrag, kijken wie het meeste kan verdienen, drinken, en zo de ander voorbij kan streven? ‘Zeg mij wie het verste piesen kan.’ Of is de echte vent degene die daarom kan lachen en er juist niet aan meedoet? Voor wie andere waarden gelden, dat de geldende mores van de groepscultuur? ‘Oh, wie loopt weg, wie durft het aan, om voor een ander op te staan, die hij niet kent, wie is de echte vent.’

De vraag stellen lijkt hem beantwoorden, althans Racoon. Wie is de echte vent in het verhaal van Ruth? Boaz is vaak afgebeeld als een stoere vent op de akker. Maar van machogedrag kunnen we hem niet betichten. Juist niet, hij laat zich van zijn gulle kant zien, en dat voor een vreemdelinge op zijn akker. Hij gaat niet mee in het xenofobische sentiment van zijn omgeving, maar doet aan haar recht zoals de Tora dat ook voorschreef. En zelfs meer dan dat.

In het verhaal wordt duidelijk: Boaz is de echte vent. En jij, hoe wil jij als mens leven? Waar of voor wie sta jij op?

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address