Dag 24

Bijbeltekst: Jesaja 25: 1-9

” Op deze berg richt de HEER van de hemelse machten voor alle volken een feestmaal aan.” 

‘t Het nog nooit, nog nooit zo donker west. Of t’wer altied wel weer licht. Deze rake Drentse spreuk geeft prima weer hoe Jesaja zijn profetie hier inzet: het werd me toch donker in het Israël van die tijd! Onze lockowns met avondklok en na 21 uur geen verkeer meer op straat was er niks bij. Het doet eerder denken aan die zinloze oorlog in Oekraïne waarbij tienduizenden -aan beide kanten- sterven en 7 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht zijn door die machtswellusteling van een Poetin die zich nota bene christen noemt.

Zo donker heeft het volk Israël het ook gehad met aanvallen van vreemde volken, maar uiteindelijk zijn de steden van de vijanden verwoest en werd het licht. Zoals we ook hopen dat de duisternis in Oekraïne definitief ophoudt. Er komt nu (als bij de Drentse spreuk) inderdaad weer licht! Het eeuwige licht komt zelfs in beeld, want de donkere dood zal gaan verdwijnen op die berg waar God inmiddels een Michelin 10 (!) sterren restaurant heeft geopend, nota bene voor de hele wereld! Dat moet een prachtig gezicht zijn: vast ook met schitterende tafels en met uitzicht op velden van goud. Het doet me denken aan de velden die Sting beschrijft bij het uitzicht uit zijn landhuis.

De Germanen zeiden het al, heel seculier: we gaan naar de eeuwige jachtvelden. Sting voegt er wel een dimensie aan toe met de Fields of Gold, maar de werkelijkheid van God zal nog mooier zijn en overtreft alle menselijke dimensies.

Schrijf Je Nu In En Ontvang Elke Dag Een Reminder

Invalid email address

Jesaja 25: 1-9

Danklied voor God die bevrijdt

1[ Jesaja zegt: ] Heer, U bent mijn God. Ik zal U eren en prijzen. Want U heeft wonderen gedaan. U doet wat U lang geleden al heeft besloten. 2Want U heeft de stad  van de mensen die ons land hadden veroverd, veranderd in een puinhoop. Hun sterke burcht heeft U in puin gelegd. Hun burcht heeft U verwoest. Er is niets van over. Hun stad zal nooit meer worden herbouwd. 3Daarom zal het volk dat eerst zo machtig was, U eren. De stad van de sterke, wrede volken zal diep ontzag voor U hebben. 4Want voor de arme en zwakke mensen bent U een burcht geweest, een veilige schuilplaats tegen de storm, een schaduw tegen de hitte. Want het geweld van de machtige, wrede heersers is als een storm die tegen een muur beukt. 5Maar zoals de schaduw van een dikke wolk een einde maakt aan de hitte in een droog land, zo zult U een einde maken aan het krijgsgeschreeuw en de overwinningsliederen van de machtige, wrede heersers.

6De Heer van de hemelse legers zal op deze berg voor alle volken een feestmaaltijd klaarmaken. Een heerlijke feestmaaltijd met het beste vlees en heerlijke, oude wijnen. 7En Hij zal op deze berg de sluier  vernietigen die over alle landen heen ligt en alle volken bedekt. 8Hij zal de dood voor eeuwig overwinnen en vernietigen. De Heer zal de tranen op alle gezichten afvegen. Hij zal de schande van zijn volk helemaal van de aarde wegdoen. Want de Heer heeft het gezegd [ en Hij zal het ook doen ]9In die tijd zullen de mensen zeggen: “Kijk, dit is onze God! Hij is het van wie we hulp hebben verwacht. Hij is de Heer, op Hem hebben wij vertrouwd. We zullen blij zijn en juichen, want Hij zal ons redden.”