Dag 29
” En ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Ze wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het gastenverblijf.”
Mary’s Boy Child – Jester Hairston
De Afro-Amerikaanse componist Jester Hairston werd bekend door twee liedjes, beide op hun eigen manier meezingers. Amen, bekend geworden in de uitvoering van de Impressions en Otis Redding en Mary’s Boy Child, een kersthit voor Harry Belafonte in 1958 en Boney M in 1978.
Het begint met een open deur: Mary’s boy child Jesus Christ was born on Christmas day.
Hoewel, werd Jezus wel geboren op de dag dat zijn geboorte wordt gevierd? In het evangelie horen we dat de herders met hun schapen buiten zijn, het is zomer, zeker niet midwinter. Ons feest heeft een heidense achtergrond en kreeg een christelijk sausje. Een sausje dat vandaag de dag al bijna vergeten lijkt. Want wie denkt nog aan Jezus met kerst?
Maar de bedoeling van het liedje is duidelijk.
Hairston vertelt het verhaal van Jozef en Maria, hoe ze naar Betlehem kwamen en geen plek vonden voor zichzelf en het kind dat op het punt stond geboren te worden. In de ruimte, apart gezet voor de dieren, mogen ze verblijven en daar wordt Jezus geboren en in een kribbe, een voederbak, gelegd.
Dat Hairston de regel Hark! The herald angels sing aanhaalt, uit het beroemde kerstlied van Charles Wesley, heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van dit bijzondere kerstlied.
Hairston besluit het lied met de woorden:
And man will live forevermore because of Christmas day.
Een eenvoudige carol die gemakkelijk de hele kerst in je hoofd blijft doorzingen.